Bli volontär
Är du intresserad av ideellt uppdrag som stödjare är du välkommen att höra av dig till oss.
Utbildningen är kostnadsfri och ger dig kunskaper inom områden som samtalsmetodik, vanliga reaktioner hos brottsoffer, rättsprocessen, skadeståndsfrågor, polisens arbete mm.
Inför, under och efter utbildningen prövas din lämplighet som stödjare.
För att engagera sig i Brottsofferjouren behöver du:
- Du bör vara minst 20 år.
- Du behöver ha tid och möjlighet att utföra uppdraget. Hur mycket tid det tar varierar men räkna med några timmar i månaden.
- Du behöver dela Brottsofferjourens värdegrund och vara en bra medmänniska. En lämplighetsbedömning görs av respektive jour.
- Genomgå Brottsofferjourens grundutbildning, kunskapen fylls sedan på med vidareutbildningar.
- Lämna utdrag ur belastningsregistret och skriva på ett tystnadslöfte.
- Ha bearbetat eventuella egna erfarenheter av brott.
- Du behöver ha tillgång till dator/ surfplatta och ha grundläggande datakunskap (söka på nätet, maila)
- Vara medlem
Stödjare på tingsrätt!
Som stödjare på domstol är din huvudsakliga uppgift att ta kontakt med vittnen, målsäganden och anhöriga när de kommer till tingsrätten. Din uppgift är att erbjuda stöd i samband med rättegången genom emotionellt stöd samt genom att informera bland annat om hur rättegången går till och hur det ser ut i rättssalen. Stödet sker både innan, under och efter rättegången på plats på domstolen. Uppdraget innebär att man aktivt söker upp vittnen, målsäganden och anhöriga som kommit till tingsrätten.
Som stödjare på domstol krävs det att man har en god samarbetsförmåga, är flexibel och lyhörd för andra människors behov. Du kommer gå fram till okända personer och inleda konversationer, vilket gör att du behöver ha en god kommunikativ förmåga och kunna leverera information på ett sätt som är tydligt och anpassat till mottagaren. Flexibilitet är en otroligt viktig egenskap att ha som stödjare på domstol, då det kan hända mycket och dina pass på tingsrätten kastas om i ett ögonblick.
”Jag hade ingen aning om att man kunde få stöd på domstolen, men det känns lättare att vittna nu när jag vet hur det kommer gå till”
Vittne berättar.
Som stödjare på domstol jobbar du dagtid på tingsrätten. Du bokar själv in dig på pass. Det krävs att du kan boka in dig på minst 2-3 pass i månaden.
Brottsofferstöd!
Som stödjare under rättsprocessen är din uppgift att ringa upp brottsutsatta som har tackat ja till stöd efter förfrågan hos polisen, i samband med polisanmälan eller som polisen har uppfattat är i behov av stöd. Uppdraget kan också komma genom att någon har självmant kontaktat Brottsofferjouren Fyrbodal. De flesta du har kontakt med är brottsutsatta, men det kan även handla om anhöriga och vittnen. Brottet behöver inte vara polisanmält, stödet är gratis och den utsatte kan vara anonym.
Din huvudsakliga uppgift är att lyssna och ge stöd till den utsatta. Det kan också handla om att upplysa brottsutsatta om att dennes reaktion och känslor efter brottet är helt normalt. När man har blivit utsatt för ett brott, hamnar de många i chock.
”Du är ovärderlig”
Stödsökande till en av våra stödjare
Till skillnad från stödjaren på domstol har stödjare under rättsprocessen en långvarigare och mer kontinuerlig kontakt med den stödsökande. Er kontakt kan vara en enstaka gång, men kan också sträcka sig ända fram till rättegången. De allra flesta som man ringer, uppskattar vårt samtal oavsett om denne känner i behov av stöd eller inte.
Stödjaren under rättsprocessen kan även hjälpa till med praktiska saker som exempelvis, berätta om vilka rättigheter brottsoffret har, hur man får kontakt med professionell vård och hur man ansöker om skadestånd. Om det blir rättegång kan stödjaren informera om hur rättsprocessen går till och följa med till rättssalen vid behov. Stödjaren ska också hänvisa till professionell hjälp vid behov.
Är du intresserad av att arbeta som stödjare för Brottsofferjouren Fyrbodal?
Fyll i formuläret med ansökan här under.
Skicka ett mejl till info@fyrbodal.boj.se om du har frågor kring din ansökan.
Utdrag ur belastningsregistret gör du här
Polisen – utdrag ur belastningsregistret
Du kan läsa mer om uppdraget och vad det innebär på Brottsofferjouren Sverige hemsida.