Verksamheten
Verksamhetsberättelse Brottsofferjouren Fyrbodal 2023
Den mest välskötta, välkomnande, inspirerande och trygga jouren i Sverige
Vem Du än är, vad Du än varit med om
Vi lyssnar, vi dömer ingen, det kostar ingenting, Du kan vara anonym, Du väljer själv om Du vill polisanmäla.
Vi ger medmänskligt och praktiskt stöd till dig som är brottsutsatt, vittne eller anhörig. Vi finns med hela vägen fram till och efter en eventuell rättegång och skadeståndsprocess.
Brottsofferjouren är ett komplement och ett alternativ till myndigheternas stöd och vi har tystnadslöfte
Grunden i vårt arbete är FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Brottsoffer är enligt FN den som utsatts för brott, vittnen, anhöriga och andra som försökt ingripa vid brottet. Ett brottsoffer har en rad rättigheter, tillgång till rättvisa, stöd och ekonomisk kompensation
Partipolitisk, religiöst obunden ideell förening
Brottsofferjouren Fyrbodal är den största av landets 60 lokala jourer. För verksamheten finns en ideell styrelse, anställda samordnare och ideella stödjare som dels ger allmänt stöd och/eller stöd i domstol. Föreningens stadgar är gemensamma inom Brottsofferjouren Sverige.
Värdegrund
Följande fyra ord med sina beskrivningar anger det förhållningssätt som varje person som är aktiv inom Brottsofferjouren Fyrbodal har i sitt arbete:
- Empatisk
- Engagerad
- Trovärdig
- Ansvarskännande
Medlemskap
Brottsofferjouren Fyrbodal är medlem i Brottsofferjouren Sverige och Arbetsgivarorganisationen Fremia (tidigare IDEA). Jouren har ca 300 medlemmar.
Styrelse
Ordförande:
Britt Älvsäter Thomasson
Vice ordförande
Ingeborg Lantz
Ekonomi och Kassör:
Dan Fogelberg
Inger Taflin CaLin AB Annelie Gabrielsson
Ordinarie ledamöter:
Åsa Marcus
Mona Dieng
Monica Nielsen
Mikael Ljungwall
Dan Fogelberg
Gertrud Axelsson
Adjungerande Åsa Osbeck Oltegen
Styrelsens uppdrag är att förvalta, bereda och verkställa de beslut som årsmötet och styrelsen fattar. Styrelsen har ett kollektivt ansvar för föreningens arbete, arbetsgivaransvar för anställd personal och arbetsmiljöansvar för stödjarna.
Revisorer
Christer Bernlo har granskat räkenskaperna.
Valberedning
Lars Ivarsbo Lilla Edet och Kent Almkvist Trollhättan
Anställda
Brottsofferjouren Fyrbodal har fram till 31 december 2023 4 anställda på 2,25 % tjänst. Åsa Osbeck Oltegen, Emilia Engdahl och Susanne Kristiansson, Cecilia Lantz.
Volontärer
Förutom jourens ca 30 stödjare som genomgått riksförbundets obligatoriska grundutbildning, arbetar styrelsens ordförande och ledamöter, revisorer och valberedare ideellt. Samtliga är medlemmar i föreningen, har avgivit skriftligt tystnadslöfte och lämnat utdrag ur belastningsregistret.
Antal styrelsesammanträden under året
Förutom årsmöte och konstituerande möte den 9 mars 2023 har 6 stycken styrelsemöten hållits under verksamhetsåret.
Ekonomi
Kommunalt stöd
I BOJ fyrbodal ingår 17 kommuner. IOP avtal (Idéburet offentligt partnerskap) har tecknats med 11 av dessa. Övriga kommuner ger bidrag. Kommunala bidrag uppgår till ca 550,000:-.
Statligt stöd
Från Brottsoffermyndigheten höjdes verksamhetsbidraget 2023 från 110,000: – till 140,000: samtidigt erbjöds ett digitaliseringsstöd på 15.000:-. Det statliga bidraget uppgår till ca 300,000: -.
Projekt
Brottsofferjouren Fyrbodal ansöker varje år medel från BROM (Brottsoffermyndigheten) för olika projekt. Det kan dels vara för att utveckla jourens interna arbete eller för en aktivitet på aktuellt tema för samtliga eller några av kommunerna inom Fyrbodal. För 2023 beviljades medel för genomförande av tre projekt:
Grundutbildning av stödjare, Temadag för volontärer och anställda samt Inspelning av en film för marknadsföring av vår jour
Viktigaste frågorna under 2023
Utveckling och uppföljning av arbetet i jouren
Att driva och arbeta i en ideell organisation med en blandning av volontärer och anställd personal kräver en engagerad och kunnig styrelse som tar sitt arbetsgivaransvar och ger förutsättningar för de anställda att leverera.
Under våren 2023 i samband med uppföljning av det interna arbetet identifierades behov av att stärka upp den administrativa sidan. För att säkra och få kontinuitet i jourens arbete att ha en god ekonomin har ansvaret att administrera löner, ut och inbetalningar och bokföring lagts ut på en extern aktör CaLin AB i Strömstad.
Samtidigt inrättades en ny roll, administratör/controller och Emilia Engdahl tidigare samordnare tillträdde befattningen. Som ersättare och ny samordnare anställdes den 1 oktober 2023 Cecilia Lantz.
Nuvarande Verksamhetsledare Åsa Osbeck Oltegen lämnar sin anställning den 31 december 2023 och den befattningen ersätts inte.
Stöd till brottsoffer, anhöriga och vittnen
Stödverksamheten
Antalet personstödsärenden för Brottsofferjouren Fyrbodal uppgår 2023 till 1006 vilket är en ökning med 126 jämfört med 2022
Brottsofferjouren Fyrbodal har avtal med tingsrätterna i Uddevalla och Vänersborg om hur verksamheterna skall bedrivas och om gemensam uppföljning.
Antal ärenden i domstol under 2023 vid Tingsrätterna Uddevalla och Vänersborg har varit 826 vilket är en ökning med 20 jämfört med 2022.
Stödverksamheten bedrivs i gott samarbete med Polismyndigheten, kommuner, tingsrätter, svenska kyrkan och regionen.
Under året har fysiska och digitala möten genomförts för volontärerna i syfte att fylla på kunskap, utbyta erfarenheter och göra utvärderingar
Brottsofferjouren har kontor i Trollhättan och Uddevalla
”Har Du ställt frågan”, ett nationellt projekt med syfte att öka förmedlingen av ärenden via Polisen, har pågått under året, med besök och informationer på Polisens olika arbetsställen som tex PKC och olika ledningsträffar. Vi kan redan nu se en trend med ca 10% ökning av antalet ärenden.
Utbildningar och konferenser
Ordförande BOJ Fyrbodal deltog i Sverigemiddagen på Kungliga slottet i Stockholm
Från Västra Götaland hade fyra organisationer ur civilsamhället nominerats, en av dom var Brottsofferjouren Fyrbodal. Motivering handlade om vårt stora engagemang för brottsutsatta, anhöriga och vittnen, hur vi lyft fram deras situation, gett råd och stöd och vårt arbete med att stärka det lokala arbetet genom att teckna IOP avtal (Idéburet offentligt partnerskap)
Utbildning/konferens arrangerat av Brottsofferjouren Sverige eller Brottsoffermyndigheten:
Ordförandekonferens och Årsstämma vid Brottsofferjouren Sverige, samordnarkonferenser och flera digitala seminarier
Seminarier eller sammankomster som genomförts av Brottsofferjouren Fyrbodal:
- Informationsbord
Senior dag Stenungssund, Mänskliga Rättigheter dagen Pridefestivalen och Fallens dagar i Trollhättan, Regionarkivet, Aqua Blå och PRO konferens Vänersborg
- Information/presentation om BOJ
Uddevalla Tingsrätts kansli, Samordningsförbundet Södra Vänern, Magnus Åbergs gymnasiet, Samhällsorienteringsutbildningen Uddevalla Kommun, Vänersborgs kommun information för drogförebyggare samt social tjänst om aktivitet för unga ”Bryt tystnaden”, studiebesök på häktet i Uddevalla, Funktionsrätt i Vänersborg, Åmåls församling, BRÅ Färgelanda Kommun
- Digital samverkanskonferens
”Våld i ungas relationer” samverkan med Strömstad, Tanum, Sotenäs, Lysekil kommuner och Polismyndigheten. 550 deltagare från hela Sverige.
- Föreläsning på tema
Bedrägerier och våld mot äldre
Pensionärsföreningar i Tanum tillsammans med kommunpolis och författare till boken ”Våldet går inte i pension”
SPF Strömmen Strömstad tillsammans med kommunpolis och folkhälsostrateg information om bedrägerier
Brottsofferdagen – filmvisning om bedrägerier på Biblioteken i Fyrbodal
Seniordagen i Stenungsund, om Boj samt om bedrägerier, i samarbete med kommunen och Polisen
- Övrigt deltagande
Utvecklingsdag Våld i nära relation (VIN) nätverket Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet
Internationella kvinnodagen på Dalaberg, Uddevalla
Trygghetsvandringar i Uddevalla Stad
BRÅ´s nationella konferens Råd för framtiden i Borås
- Marknadsförings av vår verksamhet
Information på 4 annonspelare i StrömstadInspelning av film om Brottsofferjouren Fyrbodal
Information på digitala medier Besök av Socialminister Camilla Waltersson på jourens kontor
- Organisationsutveckling
Extern aktör hanterar jourens ekonomi Ny roll internt som administratör Krishanteringsplanen är uppdaterad och granskad av sakkunnig IOP diskussioner uppstartade med regionenMed hjälp av medel från BROM har jouren under våren besökt Boj och tingsrätten i Karlstad för att träffa kollegor, fylla på kunskap och energi.Temadag ”Våld i nära relation” på Uddevalla museum i december för styrelse och volontärer
Samverkan
Brottsofferjouren Fyrbodal samverkar med Fyrbodal 17 kommuner, polisområde Fyrbodal, tingsrätterna i Uddevalla och Vänersborg, Brottsofferjourerna i Västra Götaland, Studieförbundet Vuxenskolan, Orange Bikers, Fokusgrupp för jämlik trygghet i Trollhättan, Integrationsforum och Antidiskrimineringsbyrån Fyrbodal och flera andra ideella föreningar.
Jouren är representerad i lokala BRÅ (Brottsförebyggande råd) i Uddevalla och Vänersborg samt VIN (våld i nära relation) nätverken i Trollhättan, Vänersborg, Strömstad, Tanum, Lilla Edet, Orust, Stenungssund och Tjörn.
Gåvor
- Odd Fellow logen i Vänersborg, Druidlogen Belisama av FGDO
- Strömstad och Trollhättans Pastorat, Ärtemarks församling
- Medlemmar i Brottsofferjouren Fyrbodal och privatpersoner
- WestCoast Windows, Trollhättan
Vi vill framföra vårt varma tack till sponsorer och bidragsgivare, era bidrag är ovärderliga för vår verksamhet.
Sammanfattning
2023 har varit ett år med fokus på att förvalta och förbättra jourens arbete. Säkerställa att ekonomin fortsätter vara god, behålla, utveckla och rekrytera nya volontärer och se till att vi har en god arbetsmiljö med intressanta arbetsuppgifter och utvecklingsmöjligheter för våra anställda.
Uddevalla 7 december 2023
Britt Älvsäter Thomasson
Ordförande
Dan Fogelberg Gertrud Axelsson Inger Taflin
Ingeborg Lantz Åsa Marcus Mona Dieng
Mikael Ljungwall Inger Taflin