Socialtjänstministern på besök

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall var tacksam för böckerna som Brottsofferjouren gett ut.

Ett lyckat möte tyckte deltagarna efter Brottsofferjouren Fyrbodals träff med socialtjänstministern. Fr v Dan Fogelberg, styrelseledamot och ekonomiskt ansvarig, Cecilia Lantz, samordnare för brottsofferstödet, Åsa Osbeck Oltegen, verksamhetsledare, Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister (M), Susanne Kristiansson, samordnare för vittnesstödet vid tingsrätterna i Vänersborg och Uddevalla, Angelica Lundgren Bielinsky (M), ordförande för kommunfullmäktige i Trollhättan och Emilia Engdahl, Fyrbodaljourens administratör och tekniker.




Brottsofferjouren Fyrbodal fick besök av socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M). Nyligen hade hon träffat Brottsofferjourens förbundsordförande Sven-Erik Alhem, som gav en mycket givande information, berättade hon. Det ledde till att hon blev nyfiken på att få veta mer, bad en av sina medarbetare att ta kontakt med BOJ Fyrbodal och bjöd in sig själv till en träff, som hölls på jourens kontor i Trollhättan.

Camilla Waltersson Grönvall bor i Lilla Edet. Hon är utbildad lärare i svenska och engelska, men är tjänstledig från Sjuntorpsskolan, där hon jobbade tidigare. Hon har alltid varit engagerad i socialpolitiska frågor, berättar hon, och är nu Sveriges första renodlade socialtjänstminister med fokus på det brottsförebyggande arbetet.

En statsrådspost som känns som skräddarsydd för mig, säger hon.

Hon berättade om sitt arbete med den nya socialtjänstlagen, som man har ambitionen att göra så heltäckande som möjligt och inrätta ett ”ska-krav” på att kommunerna måste arbeta förebyggande mot gängvåldet. Att göra studiebesök är nödvändigt för att göra ett bra jobb med detta, menar Camilla Waltersson Grönvall, och förklarar att hennes intresse för Brottsofferjouren är i linje med ambitionen att skydda de mest utsatta och stärka brottsoffren och vittnena så att de vågar och orkar vittna.

På mötet i Trollhättan diskuterades barnets rättigheter med anledning av Barnfridslagen, som trädde i kraft 1 juli 2021 och innebär att det är straffbart att låta barn bevittna våld i nära relationer. Att barnet därmed blir målsägande med rätt till målsägandebiträde.

­Lagen har så fina intentioner, men den har brister och behöver förbättras, förklarar Camilla Waltersson Grönvall, som drivit Lex Lilla Hjärtat och Lex Tintin som är på gång.

Mötet diskuterade umgängesrätt, att ett barn till exempel måste träffa en våldsam förälder.

Barn har alltid rätt till sina föräldrar, men föräldrar har inte alltid rätt till sina barn, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Fyrbodals verksamhetsledare Åsa Osbeck Oltegen informerade om Brottsofferjourens verksamhet på både riks- och lokal nivå, om telefoncentralen och om nätverket av stödjare på ett 20-tal olika språk. Hon berättade om utbildningarna och vad som krävs för att bli stödjare och överlämnade en ”godispåse” med informationsbroschyrer och Brottsofferjourens böcker.

Mitt intresse för Brottsofferjouren är i linje med ambitionen att skydda de mest utsatta, förklarade socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M). Här tillsammans med Brottsofferjouren Fyrbodals verksamhetsledare Åsa Osbeck Oltegen, Cecilia Lantz, samordnare för brottsofferstödet och Susanne Kristiansson, samordnare för vittnesstödet vid tingsrätterna i Vänersborg och Uddevalla

Text och bilder: Lisbeth Bengtsson

Faktaruta:

Brottsofferjouren Fyrbodals verksamhet omfattar 17 kommuner.

Den har 30 volontärer och kontor i Trollhättan och Uddevalla.

Hanterade 1 686 ärenden förra året.